PSA grupacija predstavila je luksuzni sub-kompaktni krosover DS 3 Crossback, koji će se već naredne godine naći na evropskom tržištu, a ujedno će i zameniti aktuelni model DS 3

Tržište kompaktnih krosovera nezadrživo se širi, naročito na prostoru Evrope, gde su do sada tradicionalne klase limuzina, pa i kompakta C-segmenta, već ozbiljno ugrožene kada je reč o prodaji i daljem postojanju, a potražnja je sve veća i za tzv. sub-kompaktnim krosoverima, baziranim na automobilima B-segmenta.

Upravo je Citroen, odnosno njegov luksuzni ogranak DS, predstavio novi model po imenu DS 3 Crossback, koji bi trebalo da se upusti u borbu sa konkurentima kao što je, na primer, Audi Q2, a istovremeno će naslediti aktuelni DS 3, koji će 2019. prestati da se proizvodi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Automobil je zasnovan na potpuno novoj modularnoj platformi PSA grupacije koja nosi oznaku CMP, a koju će koristiti veliki broj modela, ne samo DS-a, već i Citroena, Peugeota, pa i Opela/Vauxhalla. Ova platforma prilagođena je da „ugosti“ ne samo klasične benzinske i dizel motore, već i električni pogon.

Prema najavama, pored električne verzije DS 3 Crossback E-Tense, koja podrazumeva elektromotor od 135 konjskih snaga i litlijum-jonsku bateriju od 50 kWh, sa autonomijom od oko 300 kilometara, u ponudi će se naći poznati trocilindarski 1,2-litarski Puretech benzinci od 100, 130 i 155 „konja“.

Uz njih, ljubiteljima dizela biće ponuđen 1,5-litarski agregat od 100 KS. Kako u Citroenu, odnosno DS-u navode, uz klasičnu 6-stepenu transmisiju, u ponudi će biti i 8-stepeni automatski menjač. Inače, velik deo tehnoloških rešenja DS 3 Crossback „pozajmiće“ od većeg DS 7 Crossback, koji se već prodaje u Kini.

Enterijer je, u skladu sa politikom PSA grupacije, gde je DS predviđen za „borbu“ u premijum klasi, zaista na visokom nivou. Pored visokokvalitetnih materijala, tu je i bogata serijska oprema, u koju spada i veliki 10-inčni displej, osetljiv na dodir, kao i digitalna instrumentacija ispred vozača.

DS 3 Crossback se na tržištu Evrope može očekivati tokom proleća 2019. godine, sa startnom cenom od oko 25.000 evra…

Preuzeto sa http://topspeed.telegraf.rs